Ridning ÄR friskvård

2018-01-24 10:12
Äntligen! Ridning ÄR friskvård. Vill du använda ditt friskvårdsbidrag för dina ridlektioner kontaktar du kontoret. Välkomna!
  • Uppdaterad: 2018-01-24 10:12

Det här gäller för ridning som friskvård

Pia Blank Thörnroos, jurist hos Skatteverket, tolkar reglerna kring ridning som friskvård.
- Just nu besvarar vi rader av frågor, berättar hon.

- Från den 1 januari 2018 är ridning godkänd för att ansöka om skattebefriat friskvårdsbidrag. Högsta förvaltningsdomstolen klargjorde fredagen den 12 januari att golf skulle omfattas av friskvårdsbidraget. Skatteverket har därefter slagit fast att även ridning omfattas.
Det första som gäller är att den anställdes arbetsgivare bestämmer vad som ingår i ett friskvårdsbidrag och även nivån för bidragets storlek.

- Friskvårdsbidraget kan i princip användas för vilken motion av enklare slag som man vill ha och kommer överens med arbetsgivaren om, förklarar Pia Blank Thörnroos.

Så det här gäller:

• Lektionsridning på ridskola är godkänt
  • Voltige hos en ridskola är också godkänt
  • Ridhusavgiften kan också dras av ( precis som alpint kan dra av för liftkort)
  • Att anlita tränare/ridlärare för träning på egen häst är också godkänt

Det här är inte godkänt

• Inga avdrag för utrustning
  • Inga avdrag för medlemsavgifter i förening
  • Kostnaden för en träning får inte överstiga 1000 kronor per tillfälle
  • Avdrag medges inte heller för om tränaren kommer hem till din fastighet där du också bor och har hästen uppstallad
  • Uppstallning och foder är inte avdragsgillt

-  Du kan med andra ord inte beställa hem en personlig tränare som reser till dig för att träna dig där du bor, slår Pia Blank Thörnroos fast.

Kom ihåg, du måste kunna redovisa kvitto för träningstillfället/motionen.

Skatteverket har ännu inte uppdaterat sin informationssida om friskvårdsbidraget.
Här finns den information som är publicerad i nuläget

Det här gäller dock:

Förmånen måste rikta sig till alla anställda

"Även om arbetsgivaren har ett begränsat belopp för varje anställds friskvårdsaktiviteter så är det ändå viktigt att varje åtgärd för sig håller sig inom ramen för ”enklare slag” och ”mindre värde”. En anställd kan alltså inte själv välja helt fritt vilka åtgärder eller aktiviteter han/hon vill använda sin friskvårdspeng till. En ytterligare förutsättning för skatte- och avgiftsfrihet är att erbjudandet om förmånen riktar sig till alla anställda. Det skattefria friskvårdsbidraget får enligt Skatteverket uppgå till högst 5000 kr per anställd och år.”

Skribent: Tina Andersson

Spela Bingo och stöd Idrotten!

logga_alone_500x172

Stöd Tunalids RK och handla från kända nätbutiker HÄR