Hoppa till sidans innehåll

Viktig info!

2017-09-07 17:38
Hej. Eftersom det är lite olika hästsjukdomar som härjar i länet, vill vi bara ge alla lite information vad man kan tänka på om ni vistas i olika stallar. Mer info kan man hitta på jordbruksverkets hemsida.
  • Uppdaterad: 2017-09-07 17:38

Hygienregler för besöksverksamhet

Jordbruksverket anser att det är mycket värdefullt att människor har möjlighet att besöka olika verksamheter med djur. Det är dock viktigt att besökare får information om hur man kan minska risken för överföring av eventuella smittor mellan djur och människor (så kallade zoonoser).

Syftet med reglerna 
Till anläggningar med besöksverksamhet kommer det ofta människor med liten djurvana och lite kunskaper om smittrisker. Detta är anledningen till att besöksregler ska vara anpassade till den verksamhet som bedrivs och till besökarna där exempelvis barn kan behöva en vuxens uppsikt under hela besöket. På så vis kan man främja säker och naturlig djurkontakt utan onödigt risktagande.

I djurmiljöer kan det finnas bakterier och andra smittämnen som kan ge upphov till sjukdom hos människor. Det är därför viktigt att besökare får information om hur man kan minska risken för överföring av eventuella smittor mellan djur och människor (så kallade zoonoser).
Rena händer är den viktigaste åtgärden
Rena händer är viktigt för att förebygga att smittor sprids från djur till människor liksom från människor till djur. Handtvätt med tvål och vatten samt handdesinfektion minskar risken för att smittämnen finns på händerna och överförs vid kontakt från djur till människor eller från människor till djur.

För samtliga djurhållare finns krav på att medverka till att minska risken för spridning av smitta mellan djur och människor. Möjlighet till handtvätt med tvål och vatten samt handdesinfektion ska finnas och samtliga personer som vistas i anläggningen bör även uppmanas att tvätta och desinficera händerna både före och efter djurkontakt eller vistelse i anläggningen. Enbart handdesinfektion räcker inte för att avdöda vissa smittämnen och handsprit saknar effekt om händerna är smutsiga eller kladdiga.

Så var lite noggrann med att byta skor, tvätta händer och gärna byta kläder innan ni åker till nästa stall ;-)

Skribent: Tina Andersson
Epost: Adressen Gömd

Spela Bingo och stöd Idrotten!

 

 


 

gilla_oss_pa_fb

logga_alone_500x172

Stöd Tunalids RK och handla från kända nätbutiker HÄR

VÅRA SPONSORER:
Sundbergs Bilplåt & Lack

Hälsingebygg

ABKH_logo_rgb
Hogges

 

     Halsinglands_Sparbank_

sunfab

AndritzLogo
Logo_Industrigolv_Hudiksvall
Iggesund_Logo_CMYK
house_of_martens
XYZtrading_logo_C-RGB

Tuna Björka

 


 

Org.nr: 887500-7612
Bankgiro: 419-5889

 Swish 1234993937


Postadress:
Tunalids RK - Ridsport
Tunaborgsvägen 26
82434 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 070-2588070
E-post: This is a mailto link

Se all info