Börja rida!

På Tunalids Ridklubb har vi ridgrupper på alla utbildningsnivåer.

Här finns allt från knattegrupp till den vuxna tävlingsryttaren.

Vilket alternativ passar dig bäst? Se nedan.

Hjälm och säkerhetsväst finns att låna på ridskolan.

KNATTE

I våra knatte 1-2 handlar det mer om att umgås med hästar under ordnade former än regelrätt ridträning. Lektionen pågår i 50 minuter, varav 25 min är teori och 25 min är ridning varje gång. De får en inblick i de grundläggande hjälperna, d.v.s. de lär sig helt enkelt att starta, styra och bromsa hästarna och rida olika ridvägar. Vi tränar med cavalettibom, och att rida lätt.

I knatte 1-2 får barnen lära sig grunderna i hästhantering och ridning. Förutom samvaro med häst tränar barnen sin koncentration, balans och koordination. Säkerhetstänkandet sätter vi alltid i första rummet. Vi rider inomhus i ridhuset, på utebanan och i annan terräng. Allt efter väder och underlag.

Vi jobbar teoretiskt och praktiskt med barnmärken. Kursen förbereder eleverna på att senare kunna gå i junior 1. Vi anpassar dock alltid utbildningen efter barnets förutsättningar och intresse. Det viktigaste är att barnen tycker det är roligt! Observera att det är förälder eller annan medföljande som leder hästen.

Junior 1

I junior 1 utvecklas ridträningen. För att få gå vidare till junior 1 så måste eleven kunna rida hästen utan ledare och behärska lätt-ridning i trav.  Eleverna jobbar vidare med sitsen och de grundläggande hjälperna, d.v.s. framåtdrivande, förhållande och vändande hjälper. Vi tränar inför att kunna ta märke 1.

Vi rider både inne och ute och börjar hoppa enkla hinder.

I denna utbildningsfas kan vissa elever vara mogna att känna på galopp, medan de ännu inte är mogna för att HANTERA hästen i galopp. För att klara galopp måste eleven ha mycket bra balans och stryka i sin sits samt förmåga att använda hjälper som hästen förstår. Att lära sig grunderna inom ridning tar lång tid och kräver många upprepningar för att det ska bli automatiserat.

JUNIOR/VUXEN 2-3

För att få bli junior/vuxen 2-3 så krävs det att man kan göra iordning hästen själv före/efter ridning, man ska kunna alla vanliga ridvägarna samt ha god kontroll på sin häst i skritt/trav och man ska ha provat på galopp.

I junior/vuxen 2-3 jobbar man vidare med att få kontroll i galopp och man börjar även med att galoppera fler än en i taget samtidigt. Man börjar även att rida på hela ridbanan (20x60m) och utan tät.

Vi börjar att introducera sidförande hjälp(framdelsvändning och skänkelvikning). Du ska kunna reglera skritt, trav och galopp i lätt sits och i nedsittning. Mycket balans och sits träning.

JUNIOR/VUXEN 3-4

I junior/vuxen 3-4 ställs större krav på sits och balans samt ryttarens förmåga att anpassa sig till hästens rörelser. Man fortsätter med sidvärtsrörelser t.ex skänkelvikning och framdelsvändning. Man ska kunna påverka hästen genom att kunna styra tempo och ändra steglängd. Hoppar numer i galopp och tränar serier, studsar och banhoppning.

JUNIOR/VUXEN 5-6

Arbetet inriktas på att ge ryttaren grunderna för att rida hästen i form. I dressyren jobbar man med mellangångarter, 10m volter, övergångar skritt – galopp, skänkelvikningar och skolorna. Få hästen i god balans. Hoppningen blir  tekniskt svåraremed att öka och minska steglängd i galopp och räkna språng. Rida en bana på lätt C nivå.

SPECIALGRUPPER

Vi har specialgrupper för både privat- och lektionshäst i både hoppning och dressyr. I specialgrupperna är det färre deltagare vilket gör att man får mer tid av instruktören. Vi finslipar på hjälperna och tekniken.

UPPLÄGG FÖR SAMTLIGA GRUPPER

Vi lägger upp terminen med 2ggr dressyr, 1 gång markarbete, 1 gång hoppning som rullar på hela terminen. Vi blandar även in uteritt, teori, longering, gymkana.  När man rider lektionsponny/häst hoppar man aldrig några högre höjder då våra hästar jobbar många pass varje vecka och vi vill att dom ska hålla i många år. Teori läggs in när instruktören själv tycker att det behövs för att kunna förklara/visa gruppen. Vi har även teori veckor på både hösten och våren, då vi passar på att ha annan avsutten verksamhet.

Vi har även ridning för funktionsnedsatta och vi erbjuder privatlektioner både för dig med privathäst och för ridskole-ekipage.

Är det något som intresserar dig? Skicka ett mail till This is a mailto link så får du snabbast svar. Du kan även lämna sms på 070-2588070.

VÄLKOMNA TILL TUNALID!

Uppdaterad: 07 JUN 2016 20:03 Skribent: Tina Andersson