Hoppa till sidans innehåll

Börja rida!


På Tunalids Ridklubb har vi ridgrupper på alla utbildningsnivåer.

Här rider allt från barnet på ridlekis till den vuxna tävlingsryttaren.

Vilket alternativ passar dig bäst? Se nedan.

Hjälm och säkerhetsväst finns att låna på ridskolan.

 

KNATTE 1-2

I våra knatte 1-2 handlar det mer om att umgås med hästar under ordnade former än regelrätt ridträning. Lektionen pågår i 50 minuter, varav 25 min är teori och 25 min är ridning varje gång. De får en inblick i de grundläggande hjälperna, d.v.s. de lär sig helt enkelt att starta, styra och bromsa hästarna och rida olika ridvägar. Ridbanan är avdelad så eleverna rider på 20x40m (hela ridhuset är 20x60m). 

 I knatte 1-2 får barnen lära sig grunderna i hästhantering och ridning. Förutom samvaro med häst tränar barnen sin koncentration, balans och koordination. Säkerhetstänkandet sätter vi alltid i första rummet.

Kursen förbereder eleverna på att senare kunna gå i knatte 3-4 och därefter juniorgrupp. Vi anpassar dock alltid utbildningen efter barnets förutsättningar och intresse. Det viktigaste är att barnen tycker det är roligt! Observera att det är förälder eller annan medföljande som leder hästen. 

KNATTE 3-4

I knatte 3-4 utvecklas ridträningen. För att få gå vidare till en knatte 3-4 så måste eleven kunna rida hästen utan ledare och behärska lätt-ridning i trav. Eleverna varvar fortfarande ridning (25min) med teori (25min). Eleverna jobbar vidare med sitsen och de grundläggande hjälperna, d.v.s. framåtdrivande, förhållande och vändande hjälper. Eleverna rider fortfarande på avdelad ridbana.

I denna utbildningsfas kan vissa elever vara mogna att känna på galopp, medan de ännu inte är mogna för att HANTERA hästen i galopp. För att klara galopp måste eleven ha mycket bra balans och stryka i sin sits samt förmåga att använda hjälper som hästen förstår. Att lära sig grunderna inom ridning tar lång tid och kräver många upprepningar för att det ska bli automatiserat. 

JUNIOR/VUXEN 1-2

För att få bli junior/vuxen 1-2 så krävs det att man kan göra iordning hästen själv före/efter ridning, man ska kunna alla vanliga ridvägarna samt ha god kontroll på sin häst i skritt/trav och man ska ha provat på galopp.

I junior/vuxen 1-2 jobbar man vidare med att få kontroll i galopp och man börjar även med att galoppera fler än en i taget samtidigt. Man börjar även att rida på hela ridbanan (20x60m) och utan tät. 

JUNIOR/VUXEN 3-4

I junior/vuxen 3-4 ställs större krav på sits och balans samt ryttarens förmåga att anpassa sig till hästens rörelser. Man får börja med sidvärtsrörelser t.ex skänkelvikning och framdelsvändning. Man ska kunna påverka hästen mer genom att kunna styra tempo och ändra steglängd. 

JUNIOR/VUXEN 5-6

Arbetet inriktas på att ge ryttaren grunderna för att rida hästen i form. I dressyren jobbar man med mellangångarter, 10m volter, övergångar skritt – galopp, skänkelvikningar och skolorna. 

SPECIALGRUPPER

Vi har specialgrupper för både privat- och lektionshäst i både hoppning och dressyr. I specialgrupperna är det färre deltagare vilket gör att man får mer tid av instruktören. 

UPPLÄGG FÖR SAMTLIGA GRUPPER

Vi lägger upp terminen med 2ggr dressyr, 1 gång markarbete, 1 gång hoppning som rullar på hela terminen. Vi blandar även in uteritt, teori, longering, gymkana. I hoppningen så fokuserar vi på sits, balans och rätt anridning. När man rider lektionsponny/häst hoppar man aldrig några högre höjder då våra hästar jobbar många pass varje vecka och vi vill att dom ska hålla i många år. 

 

Vi har även ridning för funktionsnedsatta och vi erbjuder privatlektioner både för dig med privathäst och för ridskole-ekipage.

Är det något som intresserar dig? Skicka ett mail till This is a mailto link så får du snabbast svar. Du kan även lämna sms på 070-2588070.

 

VÄLKOMNA TILL TUNALID!

Uppdaterad: 07 JUN 2016 20:03 Skribent: Tina Andersson
gilla_oss_pa_fb
VÅRA SPONSORER:
Sundbergs Bilplåt & Lack

Hälsingebygg

ABKH_logo_rgb

 

     Halsinglands_Sparbank_

sunfab

AndritzLogo
Iggesund_Logo_CMYK
house_of_martens
XYZtrading_logo_C-RGB
Org.nr: 887500-7612
Bankgiro: 419-5889

 Swish 1234993937


Postadress:
Tunalids RK - Ridsport
Tunaborgsvägen 26
82434 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0702588070
E-post: This is a mailto link

Se all info