Hoppa till sidans innehåll

Att justera stiglädren


Att få stiglädren lagom långa kan vara svårt i början. 

Innan du sitter upp är ett tips att mäta stiglädret med din arm. Sätt fingertopparna vid stigläderkrampan, ta tag i stigbygeln med din andra hand. Justera lädret så att stigbygeln når in i din armhåla. Nu är stiglädret på ett ungefär lagom långt.

Om hästen du ska sitta upp på är för hög för att du ska nå upp till stigbygeln, får du helt enkelt länga lädret tills du når.När du har kommit upp i sadeln är det dags att se till så att lädren är helt justerade för att passa din benlängd.

Låt dina ben hänga och dingla avslappnat. Stigbygelplattan ska då nå till din fotknöl. Om du ska hoppa, kan du korta lädren ytterligare ett eller två hål. 

Om du har lärt dig att sitta i en djup sits, går det att länga lädren ett hål eller två. 

Hur vet jag då att lädren är jämna?Det enklaste är om någon på marken kollar. Det kan dock vara svårt att se, hästen kanske står ojämnt, sadeln ligger lite snett eller ryttaren pekar iväg lite med ena foten.

En säkrare metod än att bara titta, är att mäta med sina händer. Mät avståndet mellan sadelkåpan, och stigbygelns ovandel. Avståndet kanske till exempel är en hand, och två fingrar.

Ett sätt att mäta om lädren är jämna om man sitter på hästen och inte har någon som kan hjälpa till på marken, är att lyfta upp stigbyglarna i luften framför sig, och jämföra längden på stiglädren med varandra.

Uppdaterad: 24 MAR 2021 12:37 Skribent: Veronica Freij
E-post: Adressen Gömd

Klubbkläder 
WebshopHudikProfil Logotyp

gilla_oss_pa_fb
VÅRA SPONSORER:
Sundbergs Bilplåt & Lack

Hälsingebygg

ABKH_logo_rgb

 

     Halsinglands_Sparbank_

sunfab

AndritzLogo
Iggesund_Logo_CMYK
house_of_martens
XYZtrading_logo_C-RGB
Org.nr: 887500-7612
Bankgiro: 419-5889

 Swish 1234993937


Postadress:
Tunalids RK - Ridsport
Tunaborgsvägen 26
82434 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0702588070
E-post: This is a mailto link

Se all info