Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Hjälp, mitt barn ska börja rida


Hjälp!!! Mitt barn ska börja rida och  

jag kan ingenting om hästar… 

Lugn, bara lugn. Du är inte den första föräldern som kommer  

till stallet med pirr i magen för att klara av det som förväntas  

av en förälder till ett ridande barn... Men det brukar alltid lösa  

sig och otaligt antal barn och föräldrar har tagit sig igenom sin  

första ridskoletid. Här får ni lite tips på vad man ska tänka på!  

  

Att vara lugn… 

Rent allmänt skall man vara lugn och inte göra några plötsliga rörelser eller flaxa runt med  prassliga saker. Hästar är flyktdjur och även om de är stora så är de flesta mer eller mindre  benägna att hoppa till vid något som de tror kan utgöra en fara.  

I stallet är det viktigt att vi är lugna, håller en behaglig ljudnivå och inte springer. På läktaren är det också mycket viktigt att tänka på att inte göra plötsliga ljud eller hastiga  rörelser, för att undvika att hästarna blir rädda. 

  

Utrustning  

∙ Det viktigaste att ha på sig när man rider är en hjälm på huvudet och skor med en liten  klack på fötterna. Vi har flera hjälmar som går att låna. Hjälmen har barnet  även i stallet när hen gör iordning hästen. 

∙ Har man inga ridbyxor går det lika bra med några andra sköna byxor, så länge det inte  är för kraftiga sömmar på insidan av låren som man kan får skavsår av. Det är även bra  om de inte är för vida så de veckar sig under benen eller fladdrar för mycket.  

∙ På överkroppen kan man ha en tröja eller jacka, det som passar för årstiden. Välj  en tröja/jacka utan luva, eftersom en luva  riskerar att fastna i något om man rider i skogen. Undvik  alltför stora och prassliga jackor, samt se till att dragkedjan alltid är stängd när barnet  rider så den inte fladdrar. 

∙ Säkerhetsväst ska barnen ha på sig. Vi har västar som man kan låna. Många väljer att köpa egna västar. 

∙ Tänk även på att händer och fötter är utsatta delar på kroppen, både när man är i  stallet och när man rider i ridhuset. Fryser man är det inte lätt att koncentrera sig på  vad ridinstruktören säger. Dock behöver man vantar med fingrar för att kunna hålla i  tyglarna. Har man ett extra lager kläder på kroppen så blir även fötter och händer  varmare. Varma sockor och varma sulor i ridstövlarna/skorna är även att  rekommendera på vintern. 


Inför lektionen 

∙ Kom i god tid till lektionen (gärna 30 min innan) så ni har tid på er om ponnyn behöver  göras iordning. 


∙ På ridlistan utanför sadelkammaren står det vilken häst barnet ska ha.

∙ Bind upp hästen med grimma och det grimskaft som sitter i boxen när ni ska göra  iordning den.  

∙ Borsta med ett jämnt tryck i hårens riktning. Ta inte i för "löst", då kanske det kittlas  på hästen! 

∙ I all kontakt med hästen är det bra att vara lugn men bestämd. Våra hästar/ponnyer är  snälla, men som alla djur kan man aldrig lita fullt ut på dem. När ni är inne i boxen hos  hästen är det bra att prata med den så att den vet var du är och inte blir skrämd. Kryp  aldrig under magen, kanske tror den att det är en fluga som kittlar den under magen  som den försöker sparka bort med bakhoven.  

∙ I sadelkammaren finns en lista med hästens namn och ett nummer. Sadlar och träns hänger på numrerade krokar/sadelhängare. Var försiktig med utrustningen och hämta inte sadeln förrän det är dags  att lägga den på ryggen på hästen. Det är inte helt enkelt att sadla och tränsa om man  inte gjort det tidigare, så är du osäker ta hjälp av någon annan!  Man sadlar hästen innan man tränsar den.

∙ När man skall leda hästen ut till ridhuset står man på hästens vänstra sida. Led hästen  genom att stå vid hästens sida, vid bogen. Då är risken mindre att man råkar bli  trampad på tårna. 

∙ I ridhuset ställer man upp på medellinjen, linjen som går mitt i ridhuset mellan  bokstaven C och A. Ställ er inte för nära de andra hästarna. Hästarna är flockdjur som  har en rangordning. Det gör att de kan verka lite sura på varandra om de kommer ridläraren att påminna och hjälpa er med!  

Är du osäker på hur man ska göra så fråga gärna någon annan! Barnets instruktör,  stallpersonal eller stallvärdar eller så finns det oftast flera föräldrar som har hästvana. Fråga hellre en  gång för mycket än för lite, vi hjälps åt på Tunalid! 


Efter ridpasset  

Om hästen skall tas in i stallet efter ridpasset leder man in den och tar av utrustningen, först tränset, sedan sadeln. Häng upp det i sadelkammaren, på rätt hängare/krok. Innan man  hänger upp tränset sköljer man av bettet med vatten. Borsta gärna av hästen/ponnyn, men  kom ihåg att binda upp den först i boxen med hjälp av grimma och grimskaft. 

 

Annan bra information till ponnyföräldrar på Tunalid:  

Hästfördelning i ridgruppen sker utefter ett häst- och säkerhetsperspektiv och  bestäms av barnets ridlärare. Både hästar och ryttare är olika och passar olika med varandra  beroende på ridvana, hästens känslighet, ryttarens balans och hjälper, storlek på häst/ryttare  samt vilka hästar/ponnyer man har att tillgå. Har du frågor så fråga din ridlärare! 

Innehållet på lektionerna bestäms av ridläraren utefter gruppens kunskapsnivå, men  även av hur hästarna är för dagen. Om en häst är extra spänd en dag så gör det att hela  gruppen får ta det lite lugnare. Det kan hända oavsett vilken nivå gruppen befinner sig på.  Återigen är det säkerhet och hänsyn till hästens flockbeteende som tas, vilket våra ridlärare är  bra på att avgöra.  

Teorilektioner ingår i utbildningen och är minst lika viktiga som ridlektionerna, även om  det är extra spännande att sitta på hästryggen förstås. Det finns massor man behöver  lära sig när man håller på med hästar, för att bli en bra ryttare och kunna vistas på ett säkert  sätt tillsammans med hästen.  

Som elev på ridskolan förväntas man vara i god tid till lektionen, gärna 30 min  innan ridlektionen börjar. Detta för att hinna hjälpa till att göra iordning ponnyerna/hästarna  innan. Efter ridlektionens slut bör man ha minst 20 min för att pyssla om både häst och  utrustning. Självklart får man stanna längre om man vill och hjälpa till i stallet, ridsport är så  mycket mer än bara ridning! 

Som förälder till ett ridande barn förväntas man ha tålamod. Ridsport är något  man kan syssla med hela livet och utveckling tar tid! En ordentlig grund och att skynda  långsamt är viktigt både ur ett säkerhets- och utvecklingsperspektiv. Det är inte bara på  hästryggen man lär sig mycket. Även avsutten verksamhet är lika viktig och förhoppningsvis är  det i stallet man hittar vänner, lär sig ta ansvar, utvecklar ledaregenskaper och får umgås med  fantastiska djur!  

Avbokning av ridlektion sker i god tid innan. Avboka kan du göra via både mejl och telefon, mer iformation finns på vår hemsida www.tunalidsridklubb.se

Anledningen till att det är viktigt att avboka sin ridlektion är att ridläraren måste fördela hästarna jämnt under dagen. Annars  riskerar en häst att få gå väldigt mycket och en annan väldigt lite, vilket inte är bra någotdera. 

Uppdaterad: 10 MAR 2021 11:56 Skribent: Veronica Freij
E-post: Adressen Gömd

Klubbkläder 
WebshopHudikProfil Logotyp

gilla_oss_pa_fb
VÅRA SPONSORER:
Sundbergs Bilplåt & Lack

Hälsingebygg

ABKH_logo_rgb

 

     Halsinglands_Sparbank_

sunfab

AndritzLogo
Iggesund_Logo_CMYK
house_of_martens
XYZtrading_logo_C-RGB
Org.nr: 887500-7612
Bankgiro: 419-5889

 Swish 1234993937


Postadress:
Tunalids RK - Ridsport
Tunaborgsvägen 26
82434 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0702588070
E-post: This is a mailto link

Se all info