Hoppa till sidans innehåll

Angående corona

13 MAR 2020 12:23
Vi håller ridskolan öppen tills vidare.
Vi ber våra ridande och besökande att tvätta händerna noggrant före och efter besöket hos oss och om du känner dig minsta sjuk stanna hemma från din ridlektion.
  • Uppdaterad: 13 MAR 2020 12:23

Svenska Ridsportförbundet bevakar utvecklingen av coronaviruset och följer fortsatt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det är av största vikt att vi alla hjälps åt att minska smittspridningen.

Råd till ridskolor

När det gäller verksamheten på ridskolor kan den fortsätta som vanligt med uppmärksamhet på Folkhälsomyndighetens uppmaningar och råd. Handsprit, eller tvål och varmt vatten för handtvätt, bör finnas tillgängligt för ridskolans personal och elever.

Råd gällande möten

Interna möten, årsmöten m.m. inom Svenska Ridsportförbundet, distrikt och föreningar drar sällan upp till 500 personer, men det finns anledning att ha smittspridning i åtanke även vid mindre möten.

Oro för smittspridning kan också medföra att mötesdeltagare inte kan eller vill delta vid ett årsmöte och i det demokratiska arbetet. Närmaste tiden måste mötesarrangörer fundera över nödvändigheten av att ha ett fysiskt möte eller om det finns möjlighet att senarelägga mötet.

Svenska Ridsportförbundet rekommenderar att

  • Distriktens årsmöten flyttas fram till en senare tidpunkt med målsättningen att mötet genomförs senast 30 juni. Det gäller även de möten distriktens ungdomssektioner planerat.
  • Interna möten, i sektioner, kommittéer m fl, i möjligaste mån hålls digitalt

Sammankomster med fler än 500 förbjuds

Regeringen har efter förslag från Folkhälsomyndigheten beslutat att allmänna sammankomster med över 500 personer förbjuds. Förbudet gäller hela landet och tills vidare.

Regeringsbeslutet innebär att det från och med torsdagen den 12 mars och tills vidare i hela Sverige blir förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare. Större idrottsevenemang, konserter, mässor och liknande kommer alltså inte få arrangeras. Beslutet kommer att påverka idrottsrörelsen i sin helhet.

Information angående ridsporttävlingar

Svenska Ridsportförbundet utgår från att alla arrangörer följer regeln att inte samla mer än 500 personer vid ett tillfälle. Det gäller samtliga som beräknas finnas på tävlingsplatsen, aktiva, medföljare, funktionärer, hästskötare, tävlingsledning och publik.

Några arrangörer har redan valt att ställa in, då man ser att det inte går att begränsa antalet aktiva och besökare till tävlingen. Kansliet har regelbunden kontakt med berörda arrangörer och har du som arrangör frågor kontakta Svenska Ridsportförbundets sportavdelning.

Tävlingar och uppvisningar i sport, idrott och flygning är offentliga tillställningar och för det krävs tillstånd från polisen. För dem som redan meddelats tillstånd gäller att sammankomsten får genomföras med begränsningen på 500 personer.

Polisen har möjlighet att ställa in eller upplösa en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som hålls i strid med regeringens meddelade förbud. Om anordnare bryter mot förbudet kan denne dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Läs MER

Råd till våra tävlingsarrangörer som väljer att genomföra tävlingen

  • Genomför tävlingen utan publik, informera genom föreningens hemsida, FB och uppdatera ryttarmeddelandet
  • Meddela startande att de endast får medföra en medhjälpare till tävlingen
  • Ställ in en eller flera klasser per dag för att minska antalet startande
  • Lägg ett optimalt funktionärsschema, där funktionären lämnar området efter sitt uppdrag

På tävlingsplatsen

  • Tillhandahåll engångshandskar/handsprit/handtork/tvål vid toalettbesök
  • Stäng cafeterian alternativt sälja fika på flera ställen för att undvika köer och folksamling

Svensk travsport meddelade på förmiddagen torsdag att de kommer att köra sina tävlingar utan publik från och med idag.

Riksidrottsförbundets rekommendation är att följa Utrikesdepartementets och Folkhälsomyndighetens råd.

Det finns inga bevis för att smittan överförs från häst, hund eller katt till människa.

Vi återkommer med mer information löpande.

Internationella tävlingar

Arrangörer av internationella tävlingar i Europa har ställt in närmaste tiden. Andra arrangörer håller sina tävlingar men utan publik.

I Italien berörs bland annat serie tävlingarna i Gorla Minore och Arezzo som annars lockar stora startfält, och många svenska ryttare startar utomhussäsongen här.

Inställda större tävlingar
12 mars - På eftermiddagen meddelade arrangören av Dutch Masters i ´s-Hertogenbosch, Nederländerna, att tävlingen ställs in med omedelbar verkan. Tävlingen var tänkt att gå utan publik, men innan tävlingsstart kom nya direktiv från de holländska myndigheterna.

12 mars - Deltävlingarna av Global Champions Tour i Mexiko, Miami Beach och Shanghai får nya tävlingsdatum. Nya dautm meddelas senare.

10 mars - Saut Hermés Paris, internationell hoppning är inställd efter franska myndigheters beslut att inte fler än 1000 personer får samlas på ett ställe.

Svenska Ridsportförbundet uppmanar alla som planerar att tävla internationellt närmaste tiden att vara uppmärksamma på de uppmaningar och råd som kommer från myndigheterna med anledning av coronaviruset.

Ryttare och andra aktiva måste själva avgöra hur de vill lägga upp sitt tävlande, och bör även vara uppmärksamma på information från arrangörerna och FEI.
FEI:s kalender kan du se vilka tävlingar som är inställda. Kryssa i rutan Include cancelled events

FEI, det internationella ridsportförbundet, har tät kontakt med arrangören av de olympiska spelen i Tokyo, samt IOK.

UD:s reseråd

För tillfället avråder UD från alla resor till Hubei-provinsen. Vidare avråder UD från icke nödvändiga resor till övriga delar av Kina, med undantag för Hongkong och Macao. Avrådan gäller tills vidare.

UD avråder också från alla resor till Iran, vissa områden i Italien och Österrike, till vissa områden i Sydkorea. Avrådan gäller tills vidare.

Om du har varit i något av de områden med större smittspridningsrisk så ska du kontakta 1177 om du får feber eller känner dig dålig.

Skribent: Tina Hansback
E-post: Adressen Gömd
gilla_oss_pa_fb
VÅRA SPONSORER:
Sundbergs Bilplåt & Lack

Hälsingebygg

ABKH_logo_rgb

 

     Halsinglands_Sparbank_

sunfab

AndritzLogo
Iggesund_Logo_CMYK
house_of_martens
XYZtrading_logo_C-RGB
Org.nr: 887500-7612
Bankgiro: 419-5889

 Swish 1234993937


Postadress:
Tunalids RK - Ridsport
Tunaborgsvägen 26
82434 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0702588070
E-post: This is a mailto link

Se all info